Skip to main content

Foto: Ikea.com

De eerste mooie zonnige dagen zijn een feit en de zomer staat voor de deur. Met deze handige tips kan je gauw aan de slag met je tuin of balkon. Wat zijn de zomersferen van 2020? Welke materialen horen hierbij? En waar begin je? Kies voor een fijne basis bijvoorbeeld bovenstaande bank van Ikea. Het voordeel van een goede basis is dat je volgend jaar met een paar simpele ingrepen een nieuwe sfeer kan neerzetten. Je hoeft alleen de kussenhoesjes te vervangen, kies voor andere lampen of lantaarns, andere potten en een buiten vloerkleed en je hebt een nieuwe sfeer.

Net als in huis is verlichting belangrijk. Vooral sfeerverlichting natuurlijk maar wil je ’s avonds ook buiten lezen? Hou hier dan rekening mee met de keuze van je verlichting. Wil je iets geks met licht doen? Juist op je terras is het leuk om een grappig lichtobject terug te laten komen. Bijvoorbeeld deze:

Foto: fonQ

Drie buitensferen

Al jaren zie je een trend om je leefruimte naar buiten toe te verlengen. Vergeet niet om dit stukje buiten ook naar binnen te brengen door middel van planten bijvoorbeeld voor het evenwicht. Als je je vloer buiten laat doorlopen in dezelfde kleurstelling als binnen geeft dit al een mega verbinding tussen binnen en buiten. Ik ben verheugd dat er nu ook steeds meer kleur in het buiteninterieur wordt gebracht. Als je deze pareltjes ziet wil je toch direct zomer?! Ik heb 3 buitensferen voor je op een rijtje gezet: pastel sfeer, industriële sfeer en mediterrane bohemian sfeer. In deze blog geef ik je inspiratie voor een fijne buitenruimte inclusief shoptips.

Eigenlijk zie je dezelfde sferen als in het binnen interieur buiten alleen zijn sommige materialen anders bewerkt kijk maar naar buitenkleden en tuinkussens.

De pastel sfeer is de meest kleurrijke buitensfeer. Je kan er voor kiezen om de pastelkleuren overal in door te voeren of om bijvoorbeeld een paar stoelen om de eettafel te vervangen door een pastelkleur en een paar accessoires. Door de kleur dan op meerdere plaatsen in accessoires terug te laten komen ontstaat er een sterk beeld. In dit beeld zie je voornamelijk gladde (look a like) metaalachtige materialen, glas en katoen. Om het contrast te versterken voeg je hier weelderige takken of planten en bloemen aan toe.

Kleur zien we eigenlijk overal terug. Ingetogen kleuren maar ook felle primaire accentkleuren in bijvoorbeeld een buitenpoef of stoel. Op onderstaande foto zie je hoe pastelkleurige stoelen gecombineerd worden met twee knalgele stoelen. Pastel is dan een super verbindingskleur tussen een knalkleur en zwart, wit of grijs.

interieur styling tuin gele stoel

Foto: fonQ

De industriële sfeer met het contrastrijke zwart in combinatie met natuurlijke materialen zoals robuust hout zien we in de stoerdere tuin terug. Het materiaal van de kussens is ook wat ruiger en grover dan bijvoorbeeld in de pastelsfeer. Kenmerkend voor deze sfeer is de top afwerking met stylish rafelrandje, metaal, grof vlechtwerk en stoer hout waarbij de nerf goed zichtbaar is. Hier horen stoere buitenlampen bij. Hou je van industrieel in combinatie met bohemian? Dan kan je het deze sfeer prima combineren met rotan, bamboe, sisal en hennep-achtige materialen.

Foto: fonQ

In de mediterrane bohemian sfeer zie je rotan en bamboe achtige materialen terug met warme (verweerde) kleuren als terra, goudgeel, warm wit en een vleugje blauw en groen in kalkverf op de muren, borduursels en linnen stoffen. Afgeronde hoeken, los geweven materialen en macramé geven een retro touch aan deze sfeer. Tuinbanken zijn gestyled als daybed met een grote variëteit aan accessoires, vlechtwerk in patronen en combinaties van verschillende materialen. Niets is hetzelfde. Elk item heeft een eigen unieke uitstraling.

Foto: fonQ

TIP: op deze foto zie je wat kleur doet. Wil je kleur maar niet in (tuin)meubels? Onze Nederlandse huizen zijn over het algemeen niet zo kleurrijk aan de buitenzijde. Je kan dit simpel oplossen door bijvoorbeeld een stuk watervast multiplex te kopen en deze te voorzien van een kleur. Zet deze achter je tuinbank et voila! Een kleurrijk buitenhoekje.

interieur styling roze stoel

Foto: casashops.com

Heb je niet zoveel ruimte of een klein balkon? Ga dan voor twee stoeltjes en een rank krukje zoals deze en ga de hoogte in. Hoe? Dat leg ik je hieronder uit.

interieur styling tuin groene stoelen

Foto: casashops.com

De kleur groen doet het goed op een klein balkon omdat je dan de connectie maakt met de natuur en buiten. Zeker in combinatie met wat planten en een buitenkleed style je je buitenruimte in no-time in jouw eigen sfeertje. Combineer de kleur groen met bijvoorbeeld sisal-achtige materialen in bloempotten of kleed en klaar ben je.

Juist op je balkon doet een verticale tuin het goed. Behalve een decoratieve functie heeft een verticale tuin een geluiddempend effect. Je kan simpel beginnen met wat bakken aan de muur of een mini stellage met planten. Je kan dan kiezen voor een siertuin met bloemen of zelfs een mini groentetuin zoals hieronder.

Je eigen mini-tuin zoals deze van Flakko. Is niet alleen erg leuk vanwege de kruidenplantjes maar ziet er ook nog eens super stylish uit in deze architectonische plantenmuur.

Laat de zomer maar beginnen, ik wens je heel veel styling- en tuin/balkon plezier!

error: Wil je mijn content gebruiken? Stuur mij dan even een berichtje.