Skip to main content

Foto: Jasmijn Bloembinders (jasmijnbloembinders.nl)

 

Er zijn vele soorten styling: interieurstyling, fotostyling, winkelstyling, verkoopstyling en zo kan ik nog wel even door gaan. In deze blog beperk ik me tot interieurstyling. Iemand vroeg mij laatst hoe ik een stylingcompositie maak. Styling is lastig om uit te leggen omdat styling voor het grootse gedeelte te maken heeft met gevoel en goed kijken. Kortom doen. Tijdens mijn studietijd kreeg ik het advies om vooral heel goed te kijken naar het werk van bloemisten vanwege het kleurgebruik en de verhoudingen. Daar heb ik enorm veel van geleerd.

Voor het schrijven van deze blog contact gezocht met Pien van Jasmijn Bloembinders uit Haarlem. Ik heb wat beeldmateriaal van deze schitterende winkel toegevoegd om je te inspireren. Bij bloemen en planten zie je goed wat verhouding en kleur doet.

geel accessoires behang keuken

Foto: Studio Olijk (studio-olijk.nl)     

Waarom gebruik je stylingcomposities? Om eenheid te creëren. Er staat niet overal wat maar gericht. Dit zorgt voor lucht in je interieur. De aandacht gaat naar de compositie en niet naar de kast die is volgestouwd met accessoires. Veel accessoires kan zeker maar zorg voor niet teveel ‘losse’ accessoires want die gaan zweven en voegen niets toe.

Weetje: compositie betekent letterlijk: “ordening van de verschillende delen tot één geheel” volgens www.vandale.nl  Deze gebruik je om rust te creëren in je styling zodat er een mooi en evenwichtig beeld ontstaat. Wikipedia zegt hierover: “een compositie is in de beeldende kunst het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Het is een poging tot creëren van orde in de chaos”. Leuk om te weten toch?!

Stappenplan:

Stap 1. Handig is om een rondje door het huis te maken en zoveel mogelijk accessoires te verzamelen. Zo heb je een goed overzicht van wat je hebt en dit kan ook nog eens verrassende vondsten opleveren. Of loop eens binnen bij een vintagewinkel.

Stap 2. Kies een aantal accessoires van verschillende formaten, die qua kleur bij elkaar passen met 1 of meer accentkleuren. Stel jezelf twee vragen: klopt de kleur in het totaalbeeld? Ondersteund het materiaal de gewenste sfeer? Daarna ga je aan de slag.

hema rood

Foto: Hema.nl

Wat goed werkt om de rust te behouden in composities is het toepassen van ton-sur-ton. Kleur binnen hetzelfde kleurenfamilie zoals op onderstaande afbeeldingen. Door te variëren met materialen kan je toch een gevarieerde compositie neerzetten. Zet bijvoorbeeld verschillende kleine vaasjes bij elkaar uit hetzelfde kleurenfamilie.

Schuif net zo lang tot je ziet en voelt dat je compositie klopt. Dat is een gevoelsdingetje. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat jij er blij van wordt. In onderstaand voorbeeld zie je dat de achterwand ook is meegenomen. Dit zorgt voor diepte en zoals je ziet heb je weinig nodig om een mooi hoekje te creëren.

jasmijn bloembinders

Foto: Jasmijn Bloembinders (jasmijnbloembinders.nl)

jasmijn bloembinders

Ben je fan van symmetrie in vazen, planten, kussentjes etc. geef hier dan een twist aan. Symmetrie kan zeker maar wel met de juiste bijbehorende visie of een duidelijk achterliggend concept bijvoorbeeld om een eenheid te creëren in een grote ruimte. Maar gebruik dit niet standaard. Kom je echt niet los van symmetrie? Dan is dit wellicht een oplossing voor je. Symmetrisch maar net even een tikkeltje anders door het verschil in grootte. De kleur en vorm bepalen dan de symmetrie.

jasmijn bloembinders

Foto: Jasmijn Bloembinders (jasmijnbloembinders.nl)

jasmijn bloembinders

Op deze afbeelding zie je meerdere vaasjes. Het paars van de linker en rechter vaas komt terug in de tak met bloemen. Door de gele vaas gaat het beeld sprankelen en wordt het paars versterkt. De vaasjes zijn trouwens van Studio Zar via Jasmijn Bloembinders.

Tip: maak een foto van je compositie en bestudeer deze. Je zal zien dat je andere dingen ziet dan ‘live’.  Nog niet tevreden? Schuif net zo lang totdat de verhoudingen kloppen en het een mooi kloppend geheel is en wil je nog meer inspiratie opdoen met name op het gebied van kleur en verhouding? Loop dan eens binnen bij een goede bloemist.

Ik wens je veel stylingplezier!

STYLINGTIPS

DIY

TUIN

BLOGS

BINNENKIJKEN

Over Marije

Ruim 15 jaar interieur ontwerper en styliste

Portfolio

Een kleine greep uit mijn recente opdrachten

Interieuradvies

Particuliere & zakelijke interieur transformaties

Verkoopstyling

Verkoopprijs verhogen door verkoopstyling

Wooninspiratie

Blogs en binnenkijken bij Instagrammer’s

error: Wil je mijn content gebruiken? Stuur mij dan even een berichtje.