Skip to main content

Fotocredit uitgelichte foto: Dutch Design Week 2019 | Bio Base Camp © Oscar Vinck_MR

Dit is feest! Fantastisch. Kan hier zo intens van genieten. Een onnederlands event in Eindhoven. Mijn dag kon niet meer stuk toen ik Li Edelkoort tegen het lijf liep. Een levende legende. De vrouw van de Green Wave. Onder andere Li heeft ons land op designgebied op de kaart gezet met haar vooruitstrevende ideeën. Haar ideeën zijn fenomenaal en overstijgen in mijn beleving altijd ieders verwachting. Als ik naar Li kijk zie ik een vrouw die zich verwondert en kijkt. Zij kijkt heel goed kijkt naar alles om zich heen en vertaalt dit naar een trend.

“visuele stilte, lichtstilte en geluidstilte”

Impressie DWW19

Zij zet je aan het denken over de manier van produceren in de modeindustrie. Zo voorspelt ze gebruik van alternatieve garens van bijvoorbeeld brandnetel in plaats van het waterverslindende katoenen en een grote verandering op het gebied van kleur. Kleuren zullen minder hard en intens worden door de toevoeging van natuurlijke kleurstoffen van bloemen en groente. Jeans worden nu chemisch bewerkt maar zullen op een andere manier bewerkt worden bijvoorbeeld met zeewater op grote diepte. Serviezen zullen kleiner en multifunctioneler worden komende jaren door ons veranderende eetpatroon naar kleinere porties omdat we minder gaan consumeren. Kinderen en oma’s (ja echt!) eisen hun rol op ten aanzien van grote vraagstukken als milieu. We raken nog meer doordrongen van het feit dat we meer tijd in de natuur moeten doorbrengen tussen de bomen. De natuur wordt massaal naar binnen gehaald door het plaatsen van planten, komende jaren nog meer dan nu en nog meer in combinatie met bloemen wat bijzondere kleurencombinaties oplevert. Over kleur gesproken. Na de bruine tinten neemt de blauw groene waterplant kleur in combinatie met paarse, rode- en gele tinten het stokje over. In de mode gaan we nog meer reliëf en structuren zien in degelijke en stevigere stoffen. En.. na de ‘hygge’ periode waarin we vooral bezig waren met het gezellig en comfortabel maken van ons huis, is ‘niksen’ het nieuwe ‘hygge’. Times schreef hierover: “Niksen is the Dutch lifestyle concept of doing nothing”. Li omschreef dit als uit het raam staren en vatte dit op samen als “visuele stilte, lichtstilte en geluidstilte”. Kort gezegd: als je je bewuster wordt van alles om je heen word je gelukkiger.

Li kent mij niet. Dat maakt de digitale wereld natuurlijk ook weer een beetje curieus.

Fascinerend “lichtstilte” in de lichtstad Eindhoven. Maar… waarom ging ik naar Eindhoven? Om de creatieve vibe te ervaren onder gelijkgestemde zijn en ideeën uitwisselingen. Gewoon om te voelen wat er leeft onder net afgestudeerde en andere creatieve zielen. Het thema van de Dutch Design Foundation was “If not now, then when?”.

Piet Hein Eek

Ik begon mijn DDW19-dag lekker vroeg bij Piet Hein Eek.

Even rondkijken in zijn prachtige winkel met uitzicht op de enorme werkplaats en daarna met een kopje koffie de kaart erbij gepakt om mijn plan definitief uit te stippelen. Er waren meer dan 100 locaties… Ik heb de design taxi gepakt, die speciaal tussen alle locaties rijden naar de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven in de Campina Melkfabriek. Fantastisch om het werk van bijna 200 studenten bij elkaar te zien, de bijbehorende achtergronden te horen en de vertaling van “If not now, then when?” te zien. De Veem-parkeergarage stond vol met kunst van internationale ontwerpers die niet alleen hun ontwerp maar ook hun proces deelden hetgeen zorgde voor een bont en levendig geheel. Het Klokgebouw Strijp-S, een van de voormalige Philips-fabrieken, is een attractie op zich. Hier had ik veel meer tijd willen doorbrengen. Biobasecamp ging over bouwen met bomen, CO2 reductie en het vervangen van beton door biobased producten.

BioBaseCamp

De zon scheen en Biobasecamp was een zalige plek om tussendoor even van de zon te genieten. Ik heb de dag afgesloten bij de De Kazerne waar design minnende samen komen om onder het genot van een drankje nog na te genieten van het enorme talent wat zich hier ieder jaar aandient. Ik ben nog even teruggelopen naar Fluid Force van Elle Decorations om de organisch gevormde meubels te bekijken. Elle had als uitgangspunt ConcentrateCo-createen Celebrate. Deze thema’s had Monique van der Reijden voor Elle uitgewerkt in een interieur waar de werk- en leven balans centraal staat omdat deze steeds meer samen smelt. Ik was verrast door het kunstzinnige sfeertje en de mooi vormgegeven meubels en vloer.

Fluid Force Elle Decorations

‘The Object is Absent’ vond ik het meest indrukwekkend. Niet spullen maar ‘doen’ en echt contact stond hier centraal als statement tegen “de goedkope overvloed door waarde te creëren vanuit het niets” (bron: ddw). Hier zijn geen objecten te vinden maar wel ontwerpers in levende lijve die barsten van de ideeën.

Het is echt onmogelijk om alles te zien in 1 dag. Volgend jaar wil ik minimaal 2 dagen gaan. 2 dagen feest!

Enjoy!

error: Wil je mijn content gebruiken? Stuur mij dan even een berichtje.