Skip to main content

Wat is het verschil tussen een visionboard en een moodboard? Heel kort gezegd: een visionboard gaat over doelen en een moodboard over gevoel. 

In deze mini workshop leer ik je hoe je een abstract moodboard maakt. Waarom abstract? Er zijn talloze manieren. Deze manier werkt fijn omdat je niet uitgaat van een bestaand stijlbeeld maar kijkt naar de kleuren die echt bij je passen. Deze kan je gebruiken als basis om het kleurenpalet voor je huis samen te stellen.

 

“Je eigen unieke moodboard”

 

Waar begin je?

Er zijn meerdere manieren waarop je een moodboard kan maken; digitaal of met de hand. Heb je nog nooit een moodboard met de knip- en plakmethode gemaakt? Dan raad ik je aan om dit nu te doen. Al is het maar om het geprobeerd te hebben. Waarom op papier en niet digitaal? Omdat dit net als schrijven (met een pen) een totaal andere uitwerking heeft dan een stukje typen. Je gaat het zien, voelen en ervaren let maar op. Kleur en beeld zijn emoties en moet je voelen. Daarna kan je altijd nog een moodboard op je laptop maken of met een app op je telefoon.

 

 

“Uit je comfortzone”

 

Wat heb je nodig?

Koop een of twee magazines over iets anders dan interieur. Bijvoorbeeld een magazine over tuinen, mode, eten, stedenbouw, bewust leven, zeilen of iets anders.

 

  • Schaar of snijmesje
  • Lijm, washi tape, plakband of splitpennen
  • Canvas, (foam)karton of groot vel papier

Voeg eventueel een of meerdere kleine persoonlijke kenmerken toe bijv. een droogbloem, schelp, steentje of mooie ansichtkaart toe.

TIP: Gebruik spuitlijm om hobbels en bobbels te voorkomen. 

 

 

“Verrassende beelden”

 

Knippen of scheuren

Scheur of knip alle afbeeldingen uit op gevoel zonder te kijken naar wat er exact op de afbeelding staat (zoek dus niet specifiek naar interieurafbeeldingen). Zeker als je dit voor het eerst doet is het handig om te kiezen voor afbeeldingen op een redelijk formaat.

WEETJE: Het is niet alleen leuk om een moodboard te maken het verlaagd ook nog eens je stressniveau omdat je met iets creatiefs bezig bent EN met je handen. 

 

 

“Kies vanuit je gevoel”

 

Sorteren en kiezen

Leg alle afbeeldingen bij elkaar en sorteer deze op kleur om meer overzicht te krijgen. Kies minimaal 3 en maximaal 10 afbeeldingen die je aanspreken. Kies alleen afbeeldingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Kortom die je een positief gevoel geven.

 

 

“Leef je uit”

 

Compositie

Nu ga je een compositie maken. Het hoeft niet direct af te zijn. Soms is het fijn om de afbeeldingen op een magneetbord te hangen of op een handige plek te leggen om er gedurende de week nog even naar te kijken. Schuif net zo lang tot je een compositie hebt gevonden waar je een goed gevoel bij hebt. Hou je van droogbloemen, edelstenen of washi tape? Of hou je van teksten? Voeg deze dan toe. Wees terughoudend met het toevoegen van kleurstaaltjes. Dan ben je eigenlijk al bezig met de uitwerking. Dit gaat om de basis; een uitgangspunt. Maar… alles mag en niets is fout. Het is jouw moodboard. Het gaat erom dat jij ontdekt waar je echt van houdt en waar je super blij van wordt. Welke kleuren en stijl passen bij jou? Daar leg je met dit moodboard de basis voor.

 

 

“En klaar is je basis”

 

Plakken en tapen

Ben je er uit? Plak of tape al je vondsten op een canvas, papier of (foam)karton en hang of zet of hang deze op een centrale plek. Kijk er nog een paar keer naar om de kleuren eigen te maken. Welke kleuren zie je? Welke overheersen? Hoe vaker je kijkt hoe meer kleur je gaat zien. Je gaat bijvoorbeeld zien dat een schaduw niet uit 1 kleur bestaat maar dat dit kleurnuances zijn. Of dat een boom niet uit 1 kleur groen bestaat.

 

Binnenkort vertel ik je hoe je je moodboard kan vertalen naar kleuren zodat je jouw unieke moodboard kan visualiseren in je huis.

STYLINGTIPS

DIY

TUIN

BLOGS

BINNENKIJKEN

Over Marije

Ruim 15 jaar interieur ontwerper en styliste

Portfolio

Een kleine greep uit mijn recente opdrachten

Interieuradvies

Particuliere & zakelijke interieur transformaties

Verkoopstyling

Verkoopprijs verhogen door verkoopstyling

Wooninspiratie

Blogs en binnenkijken bij Instagrammer’s

error: Wil je mijn content gebruiken? Stuur mij dan even een berichtje.