Foto: ikea.com
Op deze foto zie je dat er gebruik is gemaakt van ton-sur-ton (kleuren uit dezelfde kleurenfamilie) en donker klassiek groen. Door de verf op een andere manier op de wanden aan te brengen lijken deze wel van fluweel hetgeen een extra dimensie aan de ruimte geeft. Je ziet dat er gevarieerd is met verschillende materialen als hout, glas en metaal. Deze komen in verhouding terug waardoor er een levendig beeld ontstaat.
In kleine ruimtes is licht nog belangrijker. Je gaat immers gebruik maken van de hele ruimte. Door de hoogte in het oppervlak te betrekken win je al veel en oogt een ruimte totaal anders dan wanneer je hier niets mee doet. Dat brengt mij meteen bij mijn eerste tip verlichting!
Foto: ikea.com
Tip 1. Verlichting
Zeker wanneer de ruimte wat donkere is, is extra aandacht voor verlichting een must. Gebruik de ruimte boven hoge kasten om extra uit te lichten, maak gebruik van uplighters en staande lampen die het licht tegen plafond en wand reflecteren.
Foto: ikea.com
Deze betaalbare lamp uit de PS collectie 2017 van Ikea doet het goed op de verloren plekken zoals bovenop een kast.
Zeker als je gebruik maakt van diffuus licht (zacht) en indirect zal je zien dat dit enorm veel invloed heeft. Maak gebruik van veel diffuus licht wat dimbaar is. Door zoveel mogelijk verlichting dimbaar te maken vergroot je de mogelijkheden voor verschillende activiteiten. Leesverlichting heeft tenslotte een andere lichtbron nodig dan een gezellig wandlampje.
Foto: ikea.com
Op deze foto zie je een bankje staan die makkelijk onder de tafel geschoven kan worden en op meerdere manieren ingezet kan worden: om te zitten, stylen of gebruik deze bank als salontafel.
Tip 2. Lichte kleuren reflecteren meer licht.
Het hoeft natuurlijk niet (allemaal) kraakwit te zijn maar lichte tinten op grote oppervlaktes als wand, plafond en grote meubels doen veel als het om lichtreflectie gaat. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden lijkt de kamer hoger. Kan je donkere kleuren gebruiken in een kleine ruimte? Jazeker, bij veel daglicht kan je ervoor kiezen om de wanden een donkere tint te geven. Dit geeft een extra dimensie aan de ruimte geven. Laat dan lichte kleuren terugkomen in andere grote objecten zoals de vloer en bank en hou het plafond licht voor de reflectie.
Tip 3. Volg de vorm, lijnen en kies voor contrast.
Kies je voor een planken vloer? Denk dan na over een vloer met (optische) groef. De richting van de lijnen bepaald hoe je de ruimte ervaart en of het accent op de lengte of breedte ligt. Beweeg mee met de vorm van de ruimte en neem deze als uitgangspunt voor je indeling. Breng variatie aan in materialen. Zet tegenover een glad oppervlak iets met reliëf bijvoorbeeld een laminaatvloer en een wollig vloerkleed (hard-zacht contrast), grof linnen gordijnen naast je strak gestuukte wand of rotan als tegenhanger voor stalen kozijnen. Een contrast van oud en nieuw doet het ook goed. Dat kan je laten zien in je interieur maar ook in bijvoorbeeld je wanden door te kiezen voor een gestuukte muur naast een stukje onafgewerkte baksteen muur. Kies je bijvoorbeeld voor ton-sur-ton (kleuren uit dezelfde kleurenfamilie) dan is deze variatie nog belangrijker om er een levendig interieur van de maken.
Foto: ikea.com
Tip 4. Hou het luchtig.
Zet je bank of eettafel niet strak tegen de muur maar er iets vanaf. Een paar centimeter is al voldoende. Je zal zien dat dit de ruimte ten goede komt. Eventueel plaats je achter de bank een smalle sidetable of (schilderij)plank. Hou de breedte van de bank aan. Zo benut je deze ruimte ook nog voor decoraties als een plant, poster of foto’s. Als je de ruimte twee functies wil geven bijvoorbeeld koken en een zitgedeelte, kijk dan of je de bank in het midden van de kamer kwijt kan. Zeker als je kiest voor een bank zonder armleuningen of smalle armleuningen met pootjes geeft dit luchtigheid aan de ruimte. Ook een eettafel waar je om heen kan lopen doet veel voor een kleine ruimte. Kijk ook eens naar ronde of ovale tafel. Deze doen een ruimte met beperkte mogelijkheden goed. Een bank met pootjes, een zwevende kast en meubels met dubbele functies zijn een must in een kleine ruimte. Krukjes zijn ideaal omdat je deze op meerdere manieren kan gebruiken; om te zitten, als tafel of als decoratieplek. Benut de wanden en ga de hoogte in. Gebruik grote woonaccessoires in plaats van meerdere kleine.
Foto: ikea.com
Hier zie je dat een kast op pootjes minder zwaar oogt dan een kast die tot de grond loopt. De combinatie van de natuurlijke materialen, warme tinten en een vleugje blauw zorgen voor een eigentijdse uitstraling. Een spiegel doet het in een kleine ruimte goed. Let er wel op dat je iets ziet in de spiegel of dat deze gebruikt wordt om extra licht te pakken.
Tip 5. Wees creatief
Heb je geen ruimte om een muur te plaatsen tussen het woon- en keukengedeelte bijvoorbeeld? Maak een kast die net iets hoger is dan het aanrecht. Schroef er wielen onder, behang de achterzijde et voilà! Een multifunctioneel wandje met opbergruimte en een leuk uitzicht. Ben je niet zo handig? Koop dan een kastje met een stevige bodemplaat, schroef hier wielen onder, behang de achterzijde en klaar.
Veel klusplezier en inspiratie!